Гаранционна карта

ТЪРГОВСКА  ГАРАНЦИЯ  24 МЕСЕЦА

Клиент:
Телефон за връзка:
Номер на поръчка:
Дата на закупуване:

Адрес за обратно връщане на стоката: гр. София кв. Манастирски Ливади Изток, бл 64. вх. А партер офис на Еконт (оставете за нас или изпратете по Еконт за ваша сметка)
Артикул и сериен номер (ако има такъв):
Себестойност без транспортни такси, към датата на закупуване:

Търговец : електронен магазин   www.novioferti.com
 
Уважаеми клиенти!

Ако не можете да попълните гаранционна карта, ние ще се радваме да я попълним вместо вас.

Ако не разполагате с принтер, можете да съставите картата ръкописно или да поискате от нас да Ви доставим по куриер (за наша сметка) копие на гаранционна карта.


Гаранционният срок на закупената от Вас стока е 24 месеца. Някои наши доставчици дават 6,12 или 24 месеца гаранция, други изобщо не дават гаранция.

За да сте спокойни, ние предоставяме Търговска гаранция от 24 месеца за всеки НОВ продаден от нас артикул, който подлежи на гаранционно обслужване.

Потребителят има право да предяви рекламация на закупената стока, като поиска извършване на безплатен ремонт на стоката, при условие, че бъдат посочени писмено основателни причини за това. Срокът на уреждане на рекламацията е 30 дни от датата на предявяване на рекламацията, респективно от завеждане в регистъра за предявени рекламации. В случай, че предявеният дефект не може да бъде отстранен, закупената стока се заменя с нова,сходна по модел и цвят. Гаранционното обслужване се извършва при дефекти в частите, софтуера и изработката в наш сервиз или oторизиран сервиз на вносител. Не се подменят захранващи кабели, диоди (включително лампички, подсветки - същите могат да бъдат подменени срещу заплащане) корпуси и части, подлежащи на нормално износване.


При настъпване на гаранционно събитие, потребителят е длъжен да ни уведоми за това като попълни формата ни за рекламации.

Формата се намира в долната част на сайта или директно на https://novioferti.com/index.php?route=account/return/add ). В случай, че Ви е трудно да попълните формата ни за рекламации, моля свържете се с нас по телефон или e-mail и ние ще Ви съдействаме. 


Вие можете да се свържете с нас за съдействие по телефон, но ви молим кореспонденция относно гаранция на артикули да  се води само в писмен вид чрез електронна поща, формата ни за рекламации или формата за контакт в сайта ни.
 
Гаранционно обслужване
Дата на предявяване на рекламацията

Причина за повредата

Начин на отстраняване

Нов краен срок на гаранцията
Други  

Гаранционно обслужване
Дата на предявяване на рекламацията

Причина за повредата

Начин на отстраняване

Нов краен срок на гаранцията
Други   

Гаранционно обслужване
Дата на предявяване на рекламацията

Причина за повредата

Начин на отстраняване

Нов краен срок на гаранцията
Други   


Край на гаранционна карта 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

      
      
 
За кореспонденция с нас
e-mail: novioferticom@gmail.com,
Телефон: 0878974274  Понеделник – Петък 10:00-16:00 ч.
Артикулът следва да бъде върнат в оригинална опаковка с попълнена гаранционна карта, по удобен за клиента начин. В случай че се използва куриер, транспортните разходи са за сметка на клиента двупосочно. В случай на производствен дефект, дефектна партида, артикул изтеглен от пазара ние ще Ви предложим транспорт за наша сметка.

Адресът за връщане на артикула в България  ще Ви бъде съобщен допълнително в писмен вид, например по e-mail.
Ние съблюдаваме правата на потребителите съгласно Закона за защита на потребителя (ЗЗП) и приемаме пълният му текст за обективен и праведен.